Badanie pozostałości pestycydów w żywności
23-06-2014
W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych ubiegłego wieku, było powszechne stosowanie pestycydów do upraw rolnych. Związki te są trwałe i trudne do degradacji i mogą być uznane jako zdolne do bioakumulacji toksyny, które gromadzą się w łańcuchu pokarmowym. Dziś pestycydy należą do monitorowanej grupy zanieczyszczeń żywności.
ALS Food & Pharmaceutical przygotowało nowe, korzystne pakiety skriningowe do badania pestycydów, bazując na doświadczeniach z występowania pestycydów w różnych rodzajach żywności i pasz.
Zamiast jednego ogólnego przeglądu pestycydów, ALS oferuje badania pestycydów specyficzne dla niektórych matryc jak:
Podstawowy i rozszerzony skrining dla owoców i warzyw met GC-MS
Skrining dla zbóż, orzechów, ziół, herbaty met GC-MS,
Skrining dla tłuszczów, olejów, produktów mięsnych met GC-MS
Skrining dla pasz, premiksów met GC-MS
Skrining dla mleka i przetworów mlecznych met GC-MS itp.
Do badania pozostałości pestycydów wykorzystuje nowoczesne się instrumenty, chromatografię gazową ze spektrometrią mas GC-MS i chromatografię cieczową ze spektrometrią mas LC-MS.
Limity dla poszczególnych pestycydów są pobierane z bazy danych MRL i są automatycznie oznaczane jako niezgodne, jeżeli wynik przewyża limit z bazy danych danego pestycydu w konkretnej matrycy.
Zainteresowanych badaniamy prosimy o kontakt z naszym działem obsługi klienta.