Aktualności

Badanie pozostałości pestycydów w żywności

23-06-2014

W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych ubiegłego wieku, było powszechne stosowanie pestycydów do upraw rolnych. Związki te są trwałe i trudne do degradacji i mogą być uznane jako zdolne do bioakumulacji toksyny, które gromadzą się w łańcuchu pokarmowym. Dziś pestycydy należą do monitorowanej grupy zanieczyszczeń żywności.

ALS Food & Pharmaceutical przygotowało nowe, korzystne pakiety skriningowe do badania pestycydów, bazując na doświadczeniach z występowania pestycydów w różnych rodzajach żywności i pasz.

Zamiast jednego ogólnego przeglądu pestycydów, ALS oferuje badania pestycydów specyficzne dla niektórych matryc jak:

Podstawowy i rozszerzony  skrining dla owoców i warzyw met GC-MS

Skrining dla zbóż, orzechów, ziół, herbaty met GC-MS,

Skrining dla tłuszczów, olejów, produktów mięsnych met GC-MS

Skrining dla pasz, premiksów met GC-MS

Skrining dla mleka i przetworów mlecznych met GC-MS itp.

Do badania pozostałości pestycydów wykorzystuje nowoczesne się instrumenty, chromatografię gazową ze spektrometrią mas GC-MS i chromatografię cieczową ze spektrometrią mas LC-MS.

Limity dla poszczególnych pestycydów są pobierane z bazy danych MRL i są automatycznie oznaczane jako niezgodne, jeżeli wynik przewyża limit z bazy danych danego pestycydu w konkretnej matrycy.

Zainteresowanych badaniamy prosimy o kontakt z naszym działem obsługi klienta.