EnviroMail_11

Legionella w wodach Dlaczego tak ważne są analizy?

Downloand PDF
EnviroMail_11_Europa_Legionella w wodach

Chociaż „choroba legionistów“ występuje stosunkowo rzadko, musimy pamiętać o kontrolowaniu i analizowaniu Legionella w wodzie. Badania mają zasadnicze znaczenie dla ochrony zdrowia publicznego, zapewnienia bezpieczeństwa pracy, zgodności z przepisami oraz zapobiegania ekonomicznym i społecznym skutkom epidemii. Regularne monitorowanie, konserwacja i odpowiednie środki kontroli stanowią kluczowe działania zapobiegawcze względem bakterii, jaką jest Legionella.

Co to jest Legionella?

Legionella pneumophila to bakteria przenoszona przez wodę, która występuje naturalnie w niewielkich ilościach w środowiskach słodkowodnych, w tym w wodach powierzchniowych (jeziorach, strumieniach) oraz gruntowych. Bakterie Legionella mogą być także obecne w instalacjach wodnych budynków, takich jak wieże chłodnicze i skraplacze wyparne (w dużych systemach klimatyzacyjnych), a także w dekoracyjnych elementach wodnych krajobrazu (np. fontannach), systemach zbierania wody deszczowej czy też źle utrzymywanych wannach z hydromasażem.

Legionella znajduje optymalne warunki do osiedlania się w obszarach o dużym nagromadzeniu osadów w rurociągach. Bakterie wystepują najczęściej w niedziałąjących instalacjach wodno-kanalizacyjnych lub klimatyzacyjnych. Bakterie te często symbiotycznie współistnieją z innymi mikroorganizmami, takimi jak glony, pierwotniaki lub biofilmy w rurociągach.

Legionella najlepiej namnaża się i rozwija w miejscach ze stojącą wodą oraz zanieczyszczonych rurach lub sprzęcie, w temperaturach z zakresu 25-42°C. W temperaturach poniżej 20°C bakteria nie jest już w stanie się rozmnażać i przechodzi w stan uśpienia. Ponieważ Legionella występuje naturalnie w środowisku, bakterii nigdy nie da się całkowicie wyeliminować, ale można kontrolować jej wzrost. Legionella jest zdolna do szybkiej proliferacji, z czasem podwojenia kolonii wynoszącym 4 godziny. Oznacza to, że z jednego mikroorganizmu w ciągu 24 godzin może powstać do 64 osobników, a w ciągu tygodnia liczba ta może osiągnąć oszałamiającą wartość nawet do 4,4*10¹². W związku z powyższym kluczowe znaczenie ma monitorowanie i regulowanie temperatury wody w systemach wodnych oraz zapewnienie wystarczającego przepływu wody, w celu zminimalizowania możliwości namnażania się i rozprzestrzeniania bakterii z rodzaju Legionella.

Najskuteczniejsze środki kontroli ognisk zakażeń Legionella obejmują działania mające na celu ograniczenie wzrostu bakterii w instalacjach wodnych budynków i zmniejszenie możliwości kontaktu bakterii z ludźmi. Kontrola temperatury, zapobieganie gromadzeniu się stojącej wody, odpowiednie protokoły dezynfekcji oraz regularna konserwacja i monitorowanie systemów wodnych zazwyczaj zmniejszają występowanie jej szczepów.

Dlaczego analizy na obecność Legionella są takie ważne?

Legionella pneumophila powoduje chorobę legionistów, poważną i potencjalnie śmiertelną chorobę układu oddechowego, powodującą ciężkie zapalenie płuc. Bakterie Legionella mogą również powodować łagodniejsze choroby w tym gorączkę Pontiac, dającą objawy grypopodobne, które zwykle ustępują w ciągu kilku dni bez leczenia. Choroby te są wywoływane przez wdychanie aerozoli lub kropelek wody zanieczyszczonych bakteriami Legionella.
Rutynowe kontrole na obecność bakterii Legionella i odpowiednie środki kontroli mogą zapobiec chorobie legionistów. Regularne kontrole powinny być przeprowadzane w obiektach zakwaterowania turystycznego, szpitalach, placówkach długoterminowej opieki zdrowotnej lub innych miejscach, w których duże populacje o podwyższonym ryzyku mogą być narażone na aerozole zawierające te bakterie.

Gdzie i kiedy można spotkać się z Legionella?

  • Kiedy? stojąca woda utrzymywana w temperaturze 25-42°C
  • Gdzie? Podgrzewacze ciepłej wody (kaloryfery); atomizery, wieże chłodnicze; klimatyzacje; wanny z hydromasażem; wanny do hydroterapii; prysznice; domowe instalacje wodne; ślepe odnogi rurociągów.

Prawodawstwo: Wymogi regulacyjne

Zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294) limit dla zanieczyszczenia wody ciepłej użytkowej Legionella sp. wynosi:

< 100 jtk/100 ml w próbkach wody ciepłej w budynkach mieszkalnych, wykonujących działalność leczniczą oraz w budynkach użyteczności publicznej, w których w trakcie ich użytkowania wytwarzany jest aerozol wodno-powietrzny

<50 jtk/1L w próbkach wody ciepłej pobranych w budynkach wykonujących działalność leczniczą, w których przebywają pacjenci o obniżonej odporności.

Dlaczego tak ważne są regularne kontrole?

Regularne kontrole na obecność bakterii Legionella i odpowiednie środki kontroli mogą zapobiegać przypadkom chorobowym w miejscach zakwaterowania turystów, szpitalach, placówkach opieki długoterminowej lub innych miejscach, w których duże populacje o podwyższonym ryzyku mogą być narażone inhalacyjne na działanie powietrza zawierającego bakterie.

Zalecane środki mogą obejmować:

  • Utrzymywanie systemów zimnej wody poniżej 20°C, a urządzeń grzewczych powyżej 60°C w celu zapobiegania rozwojowi bakterii.
  • Zapewnienie odpowiedniego przepływu i cyrkulacji wody w systemach wodnych, aby zminimalizować ryzyko stagnacji.
  • Dezynfekcja systemów ciepłej wody użytkowej wysokim poziomem chloru (50 mg/l) przez 2-4 godzin po zakończeniu pracy w podgrzewaczach wody oraz przed rozpoczęciem każdego sezonu grzewczego.
  • Regularne czyszczenie i dezynfekcja filtrów wody, wież chłodniczych i innych powiązanych systemów stosowanych w systemach klimatyzacji.
  • Zapewnienie regularnej konserwacji, czyszczenia i dezynfekcji systemów wodnych, w tym systemów hydraulicznych, wież chłodniczych, wanien z hydromasażem i fontann dekoracyjnych.

Pobieranie próbek do testów w kierunku oznaczenia liczby Legionella

Podczas pobierania próbek do badań do oznaczenia liczby Legionella w wodzie, ważne jest przestrzeganie poniższych wymagań w celu zapewnienia dokładnych i wiarygodnych wyników.

1) Punkty pobierania próbek: Zidentyfikuj i wybierz odpowiednie punkty pobierania próbek w systemie wodociągowym, szczególnie w obszarach o podwyższonym ryzyku skażenia bakteriami Legionella. Laboratoria ALS zapewniają profesjonalne i akredytowane pobieranie próbek.

2) Pojemniki do pobierania próbek: Do pobierania próbek w kierunku Legionella należy używać wyłącznie sterylnych pojemników ALS. Pojemniki te są specjalnie zaprojektowane, aby zachować integralność próbki i zapobiegać zanieczyszczeniu podczas transportu do laboratorium.
Pojemniki napełniamy tylko do wskazanego poziomu.
3) Technika pobierania próbek: Aby uniknąć niezamierzonego zanieczyszczenia, przed rozpoczęcięm pobierania załóż rękawiczki. Podczas pobierania pozwól wodzie płynąć przez 2-3 minuty i napełnij pojemnik na próbkę do pożądanego poziomu.
4) Transport próbek: Po pobraniu przechowuj próbki w niskiej temperaturze (5±3°C), ale nie pozwól, aby zamarzły. Próbki należy dostarczyć do laboratorium tak szybko, jak to możliwe, używając dostarczonego przez ALS opakowania z wkładami chłodzącymi.
5) Wyniki: Biorąc pod uwagę, że czas inkubacji posiewów próbek wody w kierunku Legionella wynosi 10-15 dni, czas oczekiwania na raport z badań trwa tyle samo licząc go od dnia dostarczenia próbki.
6) Częstotliwość pobierania próbek: Ustal harmonogram pobierania próbek w oparciu o ocenę ryzyka systemu wodnego. Regularne monitorowanie jest niezbędne, szczególnie w środowiskach wysokiego ryzyka.


Obraz 4: Typowe kolonie bakterii Legionella wyhodowane na agarze

Literatura pokrewna:

Legionnaires‘ disease. Annual Epidemiologial Report for 2021. https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/legionnaires- disease-annual-epidemiological-report-2021.pdf

Directive (EU) 2020/2184 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2020 on the quality of water intended for human consumption.

Legionella water testing and the EU Drinking Water Directive: could potentially harmful Legionella bacteria slip through the gaps? S. Delaney, T. Arcari, O. O´Connor. BioTechniques, 2022. https://doi.org/10.2144/btn-2022-0047