Analiza sensoryczna
Wraz z początkiem 2017 roku firma ALS rozpoczęła cykl szkoleń z zakresu badań sensorycznych żywności. Każde szkolenie jest przygotowywane indywidualnie, tak aby w jak najwyższym stopniu sprostać Państwa oczekiwaniom.
Organizowane przez nas szkolenia pozwalają nie tylko na poszerzenie Państwa wiedzy teoretycznej, ale także na praktyczne zapoznanie się z metodami analizy sensorycznej żywności. Zdobyta wiedza i umiejętności pomogą Państwu w kreowaniu nowych produktów oraz wpłyną na poprawę jakości produktów już obecnych na rynku.
Szkolenia przeprowadzamy zarówno w siedzibie naszej firmy w Poznaniu, jak i w firmie klienta.
Tematy szkoleń na 2017 rok:
- Wprowadzenie do analizy sensorycznej żywności, czyli jak zwiększyć poziom satysfakcji klientów.
- Weryfikacja wrażliwości sensorycznej (wykład + warsztaty); na koniec szkolenia uczestnicy otrzymują wynik testu sprawdzającego wrażliwość sensoryczną.
- Panele eksperckie – przygotowanie panelu, zasady prowadzenia oceny, analiza uzyskanych danych.
- Lider zespołu – zasady pracy z zespołem, dobór odpowiednich metod do badań, rozwiązywanie problemów związanych z badaniami.
- Metody badań wykorzystywane w analizie sensorycznej żywności (wykład + zajęcia praktyczne).
- Metody statystyczne wykorzystywane w badaniach sensorycznych żywności i interpretacja uzyskanych wyników.
- Badania konsumenckie żywności – dobór panelu, przygotowanie próbek, metody badań i interpretacja wyników.
Szkolenia otwarte:
Najbliższe szkolenie otwarte:
Zapraszamy do sprawdzenia agendy: link
Mikrobiologia
Tematy szkoleń z zakresu mikrobiologii na 2017 rok:
- Bezpieczeństwo żywności i higiena procesu zgodnie z Rozp. 2073/2005 z późniejszymi zmianami
- Warsztaty z walidacji metod mikrobiologicznych i szacowania niepewności pomiaru
- Warsztaty z mikrobiologii żywności (metodyczne):
Metody ilościowe:
- Oznaczanie liczby drobnoustrojów posiew wgłębny i powierzchniowy wg PN-EN ISO 4833-1:2013-12 oraz PN-EN ISO 4833-2:2013-12
- Oznaczanie liczby bakterii z grupy coli wg PN-EN ISO 4833-2:2013-12
- Oznaczanie liczby β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli wg PN-ISO 16649-2:2004
- Oznaczanie liczby Enterobacteriaceae wg PN-ISO 21528-2:2005
- Oznaczanie liczby Listeria monocytogenes wg PN-EN ISO 11290-1:1999+A1:2005
- Oznaczanie liczby gronkowców koagulazo-dodatnich wg PN-EN ISO 6888-2:2001+A1:2004 oraz PN-EN ISO 6888-1:2001+A1:2004
- Oznaczanie liczby przypuszczalnych Bacillus cereus wg PN-EN ISO 7932:2005
- Oznaczanie liczby Clostridium perfringens wg PN-EN ISO 7937:2005
- Oznaczanie liczby Liczba bakterii redukujących siarczany (IV) rosnących w warunkach beztlenowych wg PN-ISO 15213:2005
- Oznaczanie liczby drożdży i pleśni wg PN-ISO 21527-1:2009 oraz PN-ISO 21527-2:2009
Metody jakościowe:
- Wykrywanie obecności bakterii z grupy coli wg PN-ISO 4831:2007 PN-ISO 16649-2:2004
- Wykrywanie obecności przypuszczalnych Escherichia coli wg PN-ISO 7251:2006
- Wykrywanie obecności Salmonella spp. wg PN-EN ISO 6579:2003+AC:2014-11 oraz wg alternatywnej metody mikrobiologicznej
- Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes wg PN-EN ISO 11290-2:2000+A1:2005+Ap1:2006+Ap2:2007 oraz wg alternatywnej metody mikrobiologicznej
- Warsztaty z mikrobiologii wody (metodyczne):
Metody ilościowe:
- Oznaczanie liczby drobnoustrojów wg PN-EN ISO 6222:2004
- Oznaczanie liczby Escherichia coli (metoda filtracji membranowej) wg PN-EN ISO 9308-1:2014-12
- Oznaczanie liczby bakterii grupy coli (metoda filtracji membranowej) wg PN-EN ISO 9308-1:2014-12
- Oznaczanie liczby enterokoków kałowych (metoda filtracji membranowej) wg PN-EN ISO 7899-2:2004
- Oznaczanie Pseudomonas aeruginosa (metoda filtracji membranowej) wg PN-EN ISO 16266:2009
- Oznaczanie liczby bakterii z rodzaju Legionella (metoda filtracji membranowej) wg PN-EN ISO 11731-2:2008
- Oznaczanie Clostridium perfringens (łącznie z przetrwalnikami) (metoda filtracji membranowej) wg Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2015 poz. 1989)
- Przygotowywanie i kontrola pożywek do badań mikrobiologicznych. Praca ze szczepami referencyjnymi.
- Podstawowe techniki w badaniach mikrobiologicznych. Od pobrania próbki do wystawienia raportu z badań. (Pobieranie próbek, przyjęcie próbki do badań, przygotowywanie zawiesiny wyjściowej, przygotowywanie dziesięciokrotnych rozcieńczeń i posiew próbki, dokumentowanie wyników z badań, wystawienie raportu z badań). Kontrola mikrobiologiczna pomieszczeń laboratoryjnych.