Firma ALS Food & Pharmaceutical Polska Sp. z o. o. oferuje szeroki zakres badań mikrobiologicznych dla żywności i pasz oraz suplementów diety. Posiadamy bogate zaplecze laboratoryjne zawierające najwyższej klasy sprzęt laboratoryjny oraz zespół wysoce wykwalifikowanych i doświadczonych analityków.
Oferowane przez ALS Food & Pharmaceutical usługi z zakresu badań mikrobiologicznych realizowane są w dwóch profesjonalnie wyposażonych laboratoriach oraz Poznaniu oraz Krakowie.
Laboratorium Mikrobiologiczne ALS w Poznaniu oraz w Krakowie jest akredytowane przez PCA. Akredytacja Laboratorium stanowi potwierdzenie świadczenia usług najwyższej jakości, zachowania poufności oraz wiarygodności otrzymywanych wyników badań.
Laboratorium mikrobiologiczne w Poznaniu posiada także zatwierdzenie Głównego Lekarza Weterynarii w zakresie następujących kierunków badań: do pobrania
Laboratorium mikrobiologiczne w Poznaniu jest również zatwierdzone do wykonywania badań wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Poznaniu w zakresie następujących kierunków badań: do pobrania
Zakres prowadzonych badań mikrobiologicznych obejmuje:
Metody wykrywania obecności drobnoustrojów w próbkach żywności i próbkach środowiskowych (w tym wymazy z powierzchni roboczych):
· Bakterie z grupy coli
· Przypuszczalne Escherichia coli
· Salmonella spp. (wyniki ujemne: metodą referencyjną w 72h, alternatywną w 48 h)
· Salmonella Typhimurium i Enteritidis
· Listeria monocytogenes (wyniki ujemne: metodą referencyjną w 4 dni, alternatywną w 48 h)
· Listeria spp. (wyniki ujemne: metodą referencyjną w 5 dni)
· Gronkowce koagulazo-dodatnie
Metody oznaczania liczby drobnoustrojów w próbkach żywności i w próbkach środowiskowych (w tym wymazy z powierzchni roboczych):
· Ogólna liczba drobnoustrojów (posiew wgłębny i powierzchniowy)
· Bakterie z grupy coli w 30℃
· β-glukuronidazo-dodatnie Escherichia coli
· Enterobacteriaceae w 37℃
· Listeria monocytogenes (metoda referencyjna i alternatywna)
· Gronkowce koagulazo-dodatnie
· Bacillus cereus
· Clostridium perfringens
· Drożdże i pleśnie
· Bakterie redukujące siarczany (IV) rosnące w warunkach beztlenowych
· Campylobacter spp.
· Mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej
Metody mikrobiologiczne badań wody do spożycia przez ludzi:
· Ogólna liczba drobnoustrojów w 22±2℃ i 36±2℃
· Liczba Escherichia coli (metoda filtracji membranowej)
· Liczba bakterii z grupy coli (metoda filtracji membranowej)
· Liczba enterokoków kałowych (metoda filtracji membranowej)
· Liczba Pseudomonas aeruginosa (metoda filtracji membranowej)
· Liczba Clostridium perfringens (metoda filtracji membranowej)
Metody mikrobiologiczne badań wody ciepłej użytkowej:
· Liczba bakterii z rodzaju Legionella (metoda filtracji membranowej)
Wykonujemy również badania przechowalnicze produktów spożywczych w celu ustalenia terminu przydatności do spożycia