ANALIZY FIZYKO-CHEMICZNE
Laboratorium ALS oferuje szeroki zakres badań fizykochemicznych żywności, pasz oraz suplementów diety służących ocenie bezpieczeństwa i jakości produktu.
W swojej ofercie posiadamy badanie wartości odżywczej zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r., które od 13 grudnia 2016 roku nakłada obowiązek podawania na opakowaniach środków spożywczych informacji odnośnie następujących parametrów:
- Wartość energetyczna
- Zwartość tłuszczu
- Kwasy tłuszczowe nasycone
- Węglowodany
- Cukry
- Białka
- Sól
- Opcjonalnie błonnik pokarmowy
Oferujemy wykonanie analiz niezbędnych do oznaczenia wartości odżywczej w tym %RWS (procent referencyjnych wartości spożycia).
Świadczymy również usługi z zakresu weryfikacji istniejących etykiet zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi.
Dodatkowo laboratorium ALS specjalizuje się w oznaczaniu następujących parametrów:
- Zawartość popiołu ogólnego i nierozpuszczalnego w HCl
- Witaminy i minerały
- Słodziki
- Konserwanty
- Alkaloidy
- Poliole
- Skrobia
- Dodatki do żywności (m.in. azotany, azotyny, fosforany)
- Olejki eteryczne
- Profil aminokwasów
- Oznaczanie pH
- Aktywność wodna
- Zawartość włókna surowego
- Cholesterol
- Inne (m.in. kwasowość, liczba nadtlenkowa, zawartość kolagenu)
Ponadto oferujemy analizy organoleptyczne - analizy opisowe, punktowo-opisowe.
Specjalizujemy się ponadto w oznaczaniu zanieczyszczeń i substancji niepożądane takich jak:
- Zawartość metali, m.in. kadm, ołów, arsen, rtęć i inne
- Poziomy mykotoksyn
- Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
- Pestycydy
- Dioksyny (PCDD/F, dioksynopodobne i wskaźnikowe PCB)
- Substancje promieniotwórcze
- Inne (m.in. 3-MCPD, akrylamid, melamina)