Badanie wartości odżywczych
23-06-2014
Nowe rozporządzenie UE 1169/2011 w sprawie dostarczania informacji o żywności w sposób znaczący zmienia obowiązujące przepisy odnośnie etykietowania produktów spożywczych. Nowa ustawa łączy 2 dyrektywy w jedno prawodastwo: 2000/13/WE – etykietowanie, prezentacja i reklama produktów spożywczych, 90/496/EWG – znakowanie produktów wartością odżywczą. Przepisy będą miały zastosowanie od dnia 13 grudnia 2014 z wyjatkiem pkt 1 art 9, które stosuje się od dnia 13 grudnia 2016 oraz w części B załącznika IV, który ma zastosowanie od 1 stycznia 2014. Po okresie przejściowym producent musi określić i zadeklarować parametry jak:
- wartość energetyczna,
- ilość tłuszczu,
- zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych,
- węglowodanów,
- cukrów,
- białka
- soli.
Laboratorium ALS jest w stanie szybko i ekonomicznie wykonać powyższy pakiet badań jak i parametrów dodatkowych wymienianych w rozporządzeniu takich jak: błonnik pokarmowy, poliole, skrobia, jedno i wielonienasycone kwasy tłuszowe, oraz pełen pakiet minerałów i witamin jak A,E, D2,D3,K, B1,B2,B3,B5,B6, B9,B12,C itd.
Nasze Laboratorium spełnia wymagania zgodne z normą EN ISO/ IEC 17025 oraz posiada aktualny certyfikat akredytacji 273/2014 dla laboratorium badawczego 1163 wydany przez Czeski Instytut Akredytacyjny. Akredytacja jest udokumentowana na podstawie kryteriów i zasad określnych przez międzynarodowe standarty i jest honorowana przez organizacje akredytujące ILAC, IAF, EA, APLAC, IAAC.
Zainteresowanych badaniamy prosimy o kontakt z naszym działem obsługi klienta.